Aloë – Stockholm

Några korta reflektioner från förra veckans middag på Aloë i Älvsjö. Aloë drivs av Daniel Höglander som var med och startade Esperanto för ca tio år sedan och Niclas Jönsson som bl.a. varit kökschef på gamla Lux. Aloë betyder okänt ursprung på latin och är ett namn som passar maten ganska väl. Rent geografiskt är det svårt att vara mer precis än att den känns kontinentaleuropeisk. Klart är att Höglander och Jönsson inte har hoppat på den nynordiska trenden (som förvisso kanske redan är på på väg ut). I en intervju med Dagens Nyheter i vintras sade Höglander att han inte förstår storheten i att käka ”gran och skit”. Nu gillar jag i och för sig just gran men jag tycker att det är bra att de inte serverar nynordisk mat. Stockholm behöver mer variation. 

Aloë erbjuder två avsmakningsmenyer om fyra eller sju rätter för 695 kr respektive 985 kr. Jag valde den större menyn. Middagen började med en fantastisk god god havskräfta med tahini yuzu och ingefära. Det stämmer säkert inte men på något sätt kändes det som att jag kunde förnimma maten på Esperanto vintern 2006. Detta skall inte läsas som något negativt ty rätten kändes väldigt modern och var mycket bra. Därefter fortsatte middagen med röding, gös, oxfilé, anka och anklever. Alla rätter lika goda. Ja sådär mumsigt goda att man nästan ville slicka tallriken efter varje rätt. Det känns därför lite orättvist att säga att det var något som saknades trots att allt var så gott. Kanske har det att göra med formatet. I en avsmakningsmeny om sju rätter krävs något mer än att det är väldigt gott. Jag tror att maten skulle fungera bättre som à la carte än som avsmakningsmeny. Det behövs helt enkelt något som utmanar eller en högre grad av innovation för att menyformatet ska komma till sin rätta. Råvarukvaliteten höll genomgående god kvalitet, tillagningen var perfekt och servicen mycket trevlig.

Socca, kantareller och parmesan

Snack 1

Sabayonne med rökt silverål

Snack 2

Rå havskräfta, tahini, yuzu och ingefära

Raw langoustine, tahini, yuzu, and ginger

Saltad och rökt röding med kaviar och potatis som sås

Salted and smoked char with caviar and potatoes as sauce

Gös med beurre noisette, kantareller och färska hasselnötter

Pike-perch, beurre noisette, chanterelles and fresh hazelnuts

Rå och tempererad oxfilé, ostron, persilja löjrom och rostad lök

Raw and tempered tenderloin, oysters, parsley, vendace roe and onions

Foie gras, bräserad oxsvans, körsbär och tryffel

Foie gras, braised oxtail, cherries and truffles

Majsanka, nordafrikanska kryddor, yoghurt, plommon och stekjus

Duck with North African spices, yoghurt, plums and steak jus

Predessert

Pre dessert

Bakad choklad, pistage, bergamott och karamell

Chocolate, pistachio, bergamot and caramel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s