Lilla Ego

Få restauranger har blivit så omskrivna på kort tid som Lilla Ego. Att få ett bord inte det lättaste (om man inte kniper någon av de obokningsbara platserna vid baren). När något blir för hajpat blir jag ofta lite tveksam. Men i det här fallet faller jag till fullo in i hyllningskören. Lilla Ego är nämligen precis så bra som alla säger. På kort tid har den blivit en av mina absoluta favoritrestauranger i Stockholm.

Oklassisk fläsktartar med smaker och tillbehör från djupaste Småland men tolkad på Lilla Egos vis.

Oklassisk fläsktartar med smaker och tillbehör från djupaste Småland. Men tolkad på Lilla Egos vis.

Du som läser det här har med största sannolikhet redan hört talas om Lilla Ego. Jag tänker därför inte skriva någon längre presentation av krogen. Lilla Ego drivs av Tom Sjöstedt och Daniel Räms. Båda har vunnit tävlingen Årets Kock; Tom år 2008 och Daniel 2013. Tanken med Lilla Ego är att det ska vara en kvarterskrog, men med höga ambitioner.

Ordet kvarterskrog kan ge felaktiga associationer. Jag ska medge att jag först inte trodde att matambitionerna var så höga som de faktiskt är. Rent matmässigt är Lilla Ego långt bättre än vad en kvarterskrog i Sverige brukar vara. Ordet kvarterskrog passar dock betydligt bättre som beskrivning av stämningen i lokalen. Även om nivån på maten är högre än på många fine-dining restauranger är stämningen precis lika avslappnad som på en kvarterskrog. Lilla Ego är en restaurang med mycket värme och humor. Det senare märker man bland annat på de humoristiskt skrivna menyerna. Det är helt enkelt ett ställe där man väldigt snabbt känner sig som hemma.

Daniels vinnarrätt ÅK13, fast bra. Serveras med dovhjortssadel, bakade champinjoner och vinägersky

Daniels vinnarrätt ÅK13, fast bra. Serveras med dovhjortssadel, bakade champinjoner och vinägersky

Till skillnad från de flesta andra restauranger i Sverige, som lagar mat på samma nivå som Lilla Ego, serverar de inga avsmakningsmenyer utan har bara en traditionell à la carte-meny. Portionerna är generösa, man går inte hungrig från Lilla Ego och priserna är väldigt sympatiska. Prissättningen uppskattas av oss konsumenter som har råd att besöka restaurangen många gånger men tydligen inte av en person med hög ställning på en framstående stockholmsrestaurang som ansåg att Lilla Ego har för låga priser och serverar för stora portioner och därför gav restaurangen en utskällning.

Den här recensionen baserar sig på tre middagar; de två första besöken skedde i höstas och det senaste i slutet av januari. Jag kommer inte att gå igenom varje rätt i detalj utan det blir mer av en samlad bedömning.

Saltbakad selleri med stekta padrones och picklade grönsaker serverad med en citron- och rostad vitlökskorv 

Saltbakad selleri med stekta padrones och picklade grönsaker serverad med en citron- och rostad vitlökskorv Lilla Ego

Det finns ett tydligt grönsaksfokus på restaurangen. Det är dock ingen vegetarisk restaurang, men i flera rätter tar grönsakerna större plats än de animaliska proteinerna.

Det ord som allra bäst beskriver maten på Lilla Ego är god. Allt som serveras på Lilla Ego är nämligen vansinnigt gott. Så där gott att man vill slicka varenda tallrik. Alla smaker är väldigt väl avvägda och rätterna är genomgående välbalanserade. Det är alltid en väldigt bra balans mellan fetma, sötma och syra i rätterna.

Jag tycker det finns något väldigt befriande med maten på Lilla Ego. Tom och Daniel försöker sig inte på några konstigheter för att väcka uppmärksamhet utan synes hela tiden förlita sig på att man kommer väldigt långt med att servera god mat. Läsaren skall inte tolka detta som att maten är simpel. Det är trots allt två kockar som har vunnit Årets Kock som står bakom grytorna. Rätterna kan vara komplexa såväl smak- som texturmässigt, men aldrig på bekostnad av det goda. Med den oklassiska fläsktartaren med isterbandscrunch har de redan skapat en signaturrätt.

Råstekta hummerklor och kryddig hummerkräm. Kommer med röda grönsaker, picklad vitlök och torkat surdegsbröd

Råstekta hummerklor och kryddig hummerkräm. Kommer med röda grönsaker, picklad vitlök och torkat surdegsbröd Lilla Ego

Visst finns det restauranger som är mer innovativa. Och visst är det kul med innovation. Men det viktigaste, i vart fall enligt min mening, är att maten är god. På denna punkt har herrarna Räms och Sjöstedt väldigt få övermän. En restaurang blir inte bra bara för att den serverar udda råvaror kombinerade på ett nytt sätt eller tillagade med en ny teknik. Intressant mat är inte bättre än god mat. Det bör sägas att de har en tydlig egen stil.

Pumpa och anka

Pumpa och anka Lilla Ego

Råvarorna håller överlag bra kvalitet om än inte samma höga kvalitet som på t.ex. Gastrologik eller Daniel Berlin. Tillagningen är i princip fri från anmärkningar. Den enda miss jag noterat är att honungscrunchet i chokladdesserten vid ett av två tillfällen då jag ätit desserten drog åt det lite för beska/brända hållet. Den andra gången jag åt desserten var balansen i denna komponent bättre. Detta är väl egentligen min enda anmärkning. Jag förstod dock inte riktigt den falska tryffeln som revs över den rotade vitlöks- och citronkorven. Den tillförde nämligen ingenting till rätten. Något som tyvärr alltför ofta är fallet även med äkta tryffel i Stockholm.

Din enda vän i vintermörkret stavas choklad

Din enda vän i vintermörkret stavas choklad Lilla Ego

Lilla Ego presterar redan nu på enstjärnig nivå. Jag tror dock inte att de kommer att få någon stjärna i år. De har helt enkelt haft öppet för kort tid för att Guide Michelin skall ha hunnit inspektera restaurangen. Stjärnan borde dock komma nästa år. Det skall bli väldigt intressant att se vad White Guide tycker imorgon. Lilla Ego hör utan tvekan hemma på Mästarklasslistan. Lilla Ego är en väldigt stark rekommendation. Jag kommer så klart att återvända många gånger. Faktum är att det blir ett återbesök redan nästa vecka.

Följ Starfood Scout på Instagram eller Twitter för uppdateringar om inlägg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s