Sjönt Jönköping

Maten längs E4:an mellan Stockholm och Skåne är allt som oftast ingen höjdare. Genom åren har det blivit alldeles för många besök diverse hamburgerrestauranger. Sedan Tommy Myllimäki öppnade restaurang Sjön i Jönköping har det dock blivit betydligt roligare och godare att stanna för mat längs vägen. Restaurang Sjön ligger strax utanför centrala Jönköping precis vid Vätterns strand. Från matsalen, som har stora fönster från golv till tak, har man en fullkomligt magisk utsikt över hela Vättern. Det är väldigt få restauranger, om ens någon, som har lika vacker utsikt som Sjön. Dessvärre tycker jag inte riktigt att inredningen var lika trevlig. Under sommarmånaderna byter Sjön skepnad och serverar under namnet Sjönt en något enklare sommarmeny. Jag har ännu inte hunnit testa Restang Sjön utan denna recension avser endast Sjönt.

Sjönt har öppet varje dag mellan ca 11.30 och 22.00. Det går således alldeles utmärkt att äta en väldigt sen lunch eller tidig middag, vilket är väldigt bra om man är ute på resa och inte riktigt vet exakt när man är framme i Jönköping. Dagens lunch serveras däremot fram  till och med klockan 14. A la carte menyn är ganska omfattande med fem smårätter, tre olika sallader, tretton huvudrätter samt fem efterrätter. Tre av huvudrätterna kan fås som barnportioner.

Kantarelltoast med parmesan och gräslök

Kantarelltoast med parmesan och gräslök Sjönt

Fint stekta kantereller med parmesan och gräslök på en skiva grillat bröd. Enkelt och gott.

Smörstekt gös i panna med grädde, vitt vin och örter

Smörstekt gös i panna med grädde, vitt vin och örter Sjönt

Enligt menyn var gösen stekt. Såvitt jag minns det var det dock ingen stekyta på fisken, utan det var mer som om den hade tillagats i ugn eller av grädden i pannan. Gösen serverades med kokt potatis samt morot och broccoli. Det här var förvisso gott och perfekt tillagat men egentligen något för tungt för min smak, en riktigt varm sommardag som denna.

Jordgubbsmacaron med jordgubbsorbet, vanilj grädde och hallonsylt

Jordgubbsmacaron med jordgubbsorbet, vanilj grädde och hallonsylt Sjönt

Mellan två macaronhalvor låg en jordgubbssorbet, färska jordgubbar och vaniljgrädde. Själva macaronen var något för fast. Jag föredrar när en macaron är lite lättare och krispigare i texturen men, bortsett från detta, var det en god dessert.
Maten på Sjönt är enkel men väldigt god. Råvarorna håller hög kvalitet och det mesta var tillagat till perfektion.
Servicen var väldigt trevligt men det kändes som att de var något underbemannade trots att det inte var fullt varken på uteserveringen eller i matsalen. Under slutet av vår lunch blev matsalen även personalmatsal och arbetsplats för en mycket högljudd kock som beställde råvaror per telefon, vilket från ett gästperspektiv inte upplevdes som särskilt professionellt. Trots detta tycker jag att Sjönt är en mycket trevlig restaurang och väl värd ett besök. Jag kommer absolut att återvända. Kanske redan denna vecka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s