Food Film och Råkultur

Igår var det premiär för den nya filmklubben Food Film som har startats av kocken Niklas Ekstedt samt Anders Rydell och Johan Lindskog på EGG. De senare driver även debattscenen Skafferiet. Planen är att ungefär en gång i månaden visa en matfilm på biografen Zita i Stockholm. Food Film kommer att visa såväl dokumentärer, som spel- respektive konstfilmer, både klassiker och nya filmer, alla med den gemensamma nämnaren mat. I direkt anslutning till varje filmvisning kommer ett samtal med välkända mat- och filmprofiler att följa.

Food Film Sayan Isaksson och Anders Rydell

Först ut var dokumentären “Jiro dreams of Sushi” som handlar om den excentriske kocken Jiro Ono som driver en av världens bästa, kanske den bästa, sushirestaurangen i världen, Sukiyabashi Jiro. Jag tänkte inte recensera filmen då det redan har gjorts många gånger, bl.a. annat av Dagens Nyheter. Filmen har fått blandade recensioner men jag tyckte att den var alldeles underbar. Den som inte har sett filmen bör absolut göra det. Efter gårdagens film följde ett samtal mellan kvällens inbjudne gäst Sayan Isaksson, som driver restaurangerna Esperanto och Råkultur, samt Anders Rydell och Niklas Ekstedt. Vi bjöds även på sake och makirullar från Råkultur.

Vid nästa Food Film-tillfälle, den 5 juni, kommer filmen Haute Cuisine att visas. Food Film är ett mycket trevligt initiativ som man absolut inte bör missa. Jag kommer i vart fall inte att göra det. Enligt mediauppgifter var det högt tryck på biljetterna till gårdagens föreställning så det gäller nog att vara snabb för den som vill få tag på biljetter till nästa film. Om jag minns rätt släpps biljetterna onsdagen den 15 maj, men kolla för säkerhets skull på Zitas hemsida.

Efter att ha sett en film om sushi blev man ju såklart väldigt sugen på att äta lite sushi också. Det blev därför en snabb promenad till Råkultur. Jag har ganska nyligen skrivit om Råkultur (läs recensionen här) varför jag hoppar över det nu. Sedan jag besökte Råkultur senast har de introducerat ett nytt koncept vid bardisken. Utöver den avsmakningsmeny som funnits ett tag finns nu även möjligheten att välja helt fritt ur den vanliga menyn (om man sitter vid de vanliga borden serveras nigiris och gunkans alltid i par). På ett särskilt formulär skriver man vilka nigiris, temakis eller gungans man vill ha och hur många av respektive bit. Därefter serveras de allt eftersom man beställer dem. Det är bara att lämna över lappen till kocken som står en halvmeter bort.

Råkultur Sushi Bar à la carte

Liksom vid mitt senaste besök höll maten riktigt hög kvalitet denna kväll. Höjdpunkterna var tre nigiris, (1) den första med ankbröst och anklever, (2) därefter en med hamachi och smält lardo från en svensk wagyuko och (3) slutligen en med hängmörad oxrygg samt (4) en alldeles magiskt god gunkan med toppmurklor i köttsoja. Efterrätten, som bestod av en rabarber- och halloncrème och frusen vit miso föll mig emellertid inte riktigt i smaken. Sammantaget var det dock en mycket bra och enormt prisvärd middag. Nedan följer bilder på några av de bitar som jag åt.

Nigiri med (1) Hamachi med lardo från svensk wagyu och (2) Rökt silverål 

Råkultur Nigiri Hamaci med lardo från svensk wagyu och Rökt silverål

Nigiri med (1) svensk hängmörad oxrygg samt (2) ankbröst med foie gras

Råkultur Nigiri Svensk hängmörad oxrygg och Ankbröst med anklever

Gunkan med (1) Momofuku fläsklägg och plommonchili,  (2) toppmurklor i köttsoja samt (3) ankhjärtan med svartpepparteriyaki

Råkultur Gunkan Toppmurlor, Momofuku och Ankhjärtan

Rabarber- och halloncrème med frusen vit miso

Råkultur Rabarber- och hallon crème med frusen miso

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s