Om White Guide vore Guide Michelin

När man läser den senaste upplagan av White Guide är det svårt att tro annat än att de svenska restaurangerna spelar i den allra högsta divisionen. Det verkar dessvärre inte Guide Michelin tycka. I 2013 års upplaga Guide Michelin Main Cities of Europe 2013 ges nämligen en något annan bild av den svenska restaurangscenen. Michelin anser fortfarande att ingen svensk restaurang är värd tre stjärnor. Jag tror att vi är många som, i vanlig ordning, blev lite besvikna över att den franska däcktillverkaren delade ut så få stjärnor till svenska restauranger även i år.

Det är så klart svårt att säga att Michelin har fel. Bedömning av mat är trots allt ingen objektiv vetskap. Men jag kan ändå inte låta bli att undra hur många stjärnor Sverige skulle haft om det hade varit White Guides inspektörer som ansvarade för utdelningen av Michelins stjärnor. Den frågan kommer vi aldrig att få något svar på. Jag har dock försökt att ”översätta” White Guides poäng till Michelinstjärnor. En sådan översättning borde ge följande resultat:

3 stjärnor

Esperanto

Frantzén/Lindeberg

2 stjärnor

Ekstedt

F12

Gastrologik

Lux Stockholm

Mathias Dahlgren Matsalen

Operakällaren

Kock & Vin

Thörnströms Kök

1 stjärna

Grossmans

Mathias Dahlgren Matbaren

Restaurang Jonas

Restaurang Volt

Råkultur

28+

Bhoga

Fiskekrogen

Fond

Linnéa Art Restaurant

Sjömagasinet

Swedish Taste

Wasa Allé

Utanför Stockholm och Göteborg

2 stjärnor

Daniel Berlin Krog

Fäviken Magasinet

Hotell Borgholm

Gastro

PM & Vänner

1 stjärna

Bloom in the Park

Sofiero Slottsrestaurang

Restaurang Vollmers

Krakas Krog

Bastard Mat & Vin

Skebo Herrgård

50 Kvadrat Visby

Dala-Husby Hotell & Restaurang

Ölbaren

3 stjärnor = 39 poäng — 2 stjärnor = 36 poäng — 1 stjärna = 32 poäng

Att jag har valt att sätta gränsen för en stjärna till 32 poäng beror på det är det minsta antalet poäng som White Guide delade ut till en av de restauranger i Sverige som fick en stjärna av Guide Michelin. Det är som sagt svårt att säga att Michelin har fel. Jag tycker dock att listan ovan känns mer rättvis än den officiella listan mot bakgrund av att många stjärnkrogar på kontinenten inte alls är lika bra som motsvarande svenska restauranger. Förhoppningsvis inser även Michelin detta och uppgraderar flera av de svenska restaurangerna nästa år.

One thought on “Om White Guide vore Guide Michelin

  1. Ett “kärt” ämne som jag själv ofta tar upp då jag tycker att Guide Michelin har väldigt olika måttstockar beroende på i vilket land restaurangen ligger. Åt själv för någon dag sedan på Linné Art i Göteborg och tycker att den sopade banan med bägge de 2-stjärniga jag åt på en månad tidigare på Sicilien. Visst, det är subjektivt men det är helt otroligt att exempelvis inte Frantzén har tre stjärnor eller för den delen Linnéa Art en (som jag tyckte var mitt bästa restaurangbesök i Göteborg hittills: http://blog4foodies.com/2013/11/28/linnea-art/ ).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s