Guide Michelin Main Cities of Europe 2013

Den 14 mars meddelar Michelin vilka svenska restauranger som har tilldelats stjärnor i 2013 års upplaga av Guide Michelin Main Cities of Europe. Michelin kritiseras ofta för sina bedömningar. Den franska däcktillverkaren beskylls för att använda olika måttstockar i olika länder, att i för hög utsträckning premiera det franska köket och att inte hänga med i den gastronomiska utvecklingen. Några av de som hårdast kritiserar Michelin brukar istället lyfta fram “The World’s 50 Best Restaurants” som en mycket mer korrekt ranking av världens bästa restauranger.

Trots all kritik verkar det ändå som att tre stjärnor i Guide Michelin fortfarande är det som smäller allra högst i den gastronomiska världen. Det är väldigt många som med spänning går och väntar på Michelins pressmeddelande den 14 mars. (50 Best ger jag personligen inte mycket för även om det såklart är intressant att läsa listan.)

Liksom många andra tycker jag att Michelin har varit alldeles för hård i sina bedömningar av de svenska restaurangerna. Vilka restauranger i Stockholm skulle då få stjärnor, och hur många, om Starfood Scout vore Michelininspektör? Jo dessa:

Tre stjärnor

Frantzén/Lindeberg

Två stjärnor

Gastrologik

Esperanto

En stjärna

Ekstedt

Volt

Pubologi

Djuret

Mathias Dahlgren Matbaren

Förlorad stjärna

F12

Det senaste året har jag inte ätit på Mathias Dahlgren Matsalen, Lux, Restaurang Jonas eller Operakällaren. Jag har därför ingen uppfattning om hur många stjärnor de är värda. Vissa kanske tycker att jag är för generös. Jag tycker dock att mina middagar på Esperanto och Gastrologik det senaste året har varit bättre än t.ex. Mugaritz, The Ledbury och Sant Pau eller de två trestjärnorna i London, Gordon Ramsay (som var riktigt bra) och Alain Ducasse.

Tyvärr tror jag inte att alla restauranger ovan kommer att få de stjärnor som de är värda. Det är mer troligt att listan kommer att se ut på följande sätt:

Tre stjärnor

Frantzén/Lindeberg

Två stjärnor

Esperanto

Mathias Dahlgren Matsalen

En stjärna

Gastrologik

Ekstedt

Volt

Lux

Mathias Dahlgren Matbaren

F12

Restaurang Jonas

Jag har tyvärr ingen aning om hur det kommer att gå för restaurangerna i Göteborg eftersom jag inte har besökt någon av dess topprestauranger sedan jag hösten 2004 åt på Thörnströms Kök. Det är såklart tråkigt att ”Guiden” inte täcker hela Sverige. Daniel Berlin Krog och Vollmers är ju utan tvekan värda åtminstone en stjärna.

Om knappt två veckor får vi svaret. Hur tror ni att det kommer att gå?

14 thoughts on “Guide Michelin Main Cities of Europe 2013

 1. Blir spännande 🙂 Har inga 3-stjärniga att jämföra med, men det vore ju såklart himla roligt om F/L kunde få en tredje.

  Ser fram emot att testa Ekstedt. Esperanto var fantastiskt för någon månad sedan. Gastrologik inte dumt heller. Matbaren blev jag inte särskilt imponerad av till lunch dock. Bättre under kvällarna?

  Har under 2012/2013 varit på Kock & Vin och Thörnströms kök i Göteborg som jag absolut tycker är värda en stjärna vardera. Har också ätit på Bhoga som får vara en klassisk Bubblare.

  Om du vill kan du läsa mer om Thörnströms här:
  http://wp.me/p2ZzTY-1K

  /Emil

  • Ekstedt bör du absolut gå till. Min middag för ca två månader sedan var riktigt bra. Boka chefs table. Matbaren – om de inte har ändrat koncept nyligen så är det, med undantag av en särskild lunchrätt, samma meny dag som kväll. Tyvärr är det lite ojämnt. Ibland fullständigt lysande för att nästa gång inte vara mer än sådär.

 2. Visst ska det bli mycket spännande att se om guiden äntligen förstår hur bra svenska (framförallt Stockholms) krogar är och delar ut en hel del välförtjänta stjärnor. Jag håller helt med om din andra lista, även om jag är lite tveksam till Eksteds stjärna. Jag har bara varit på Ekstedt en gång, men då tycker jag att rätterna höll alltför ojämn kvalitet för att riktigt nå upp till stjärnklass.
  Det är kul att läsa andra personers uppfattningar om vilka krogar som man tycker förtjänar stjärnor. Intressant att du vill dela ut stjärnor så väl Djuret som Pubologi. Personligen tycker jag inte att maten på dessa två krogar ens är i närheten av att vara stjärnklass, men set är som sagt väldigt intressant att läsa andras uppfattningar.

  • När var du på Ekstedt? Jag var där för ca två månader sedan. Jag antog att min bedömning av Pubologi och Djuret skulle komma att ifrågasättas. Mina middagar där var dock bättre än de tre enstjärnor som jag åt på i Barcelona och F12.

 3. Sannolikt en ny 2-stjärnig, men man vet aldrig med fransmännen. Esperanto.
  F/L kvar på 2 pga fokusproblem.
  Dahlgren Matsalen bör vara nöjd att behålla 2.
  Håller med om 1: orna med undantag Ekstedt.. Jonas, Volt, Gastrologik definitivt.
  Fond tappar?
  Noma först med 3?

  • Nej, det är inte lätt att förutse vad Michelin tycker. Om man ser till hur de resonerade förra året är det tveksamt om det blir någon annan förändring än att Gastrologik får en stjärna. Låter som att du ätit en inte övertygande middag på Mathias Dahlgren?

   • Tycker att Matsalen var vassare i början och har tappat lite grann, men det är precis tvärtom på Matbaren som blir bättre. Jonas och Volt borde bli 1-stjärna med franska mått mätt. Om inte G-logik får en stjärna blir jag besviken. Inga treor i Sverige denna gång? Vem tappar? Fond eller Lux?

 4. Det blir intressant att se om man gör ett politiskt ställningstagande och delar ut lite fler stjärnor här uppe i norr. Det skulle ju vara roligt om Esperanto fick en stjärna till. De har alltid levererar på samma höga nivå när jag har varit där och alla hyllar dem alltid.

  • Mot bakgrund av all kritik som Guide Michelin får och det nordiska kökets popularitet känns det inte omöjligt att Michelin uppgraderar några svenska restauranger. Med hänsyn till hur många nya stjärnor som Barcelona fick i höstas är det i allra högsta grad befogat med betydligt fler svenska stjärnor. Håller med om att det skulle vara väldigt kul om Esperanto fick en andra stjärna. Sayan Isaksson lagar fantastiskt bra mat.

 5. Kul tema.

  Ekstedt kan jag inte uttala mig om. I övrigt så håller jag med dig, utom angående Djuret kanske.

  Din gissning känns rimlig. Blir kul att se på torsdag.

 6. Man bör komma ihåg att Michelin (som däckföretag och bokutgivare) inte ser Norden som en speciellt stor markad jämfört med UK, FR, DE, IT, ES, US, JP etc. Det säljs helt enkelt inte tillräckligt mycket däck och böcker för att få upp intresset..och gödsla med stjärnor. Borde vara fler stjärnor än det är här i Norden.

  • Har svårt att tro att däckförsäljningen skulle inverka på antalet stjärnor. Det långa avståndet till Stockholm från Frankrike skulle ju kunna tala för många stjärnor. Långt avstånd = med mycket däckslitage.

 7. Kopenhamn fortfarande Skandinaviens overlagset ledande matstad med varldens basta restaurang och lika manga stjarnor som hela Sverige. Harligt for oss i Skane, som ocksa har manga bra restauranger som tyvarr inte bedoms av Guiden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s