Farang

Någon brist på asiatisk mat råder det knappast i Stockholm. Man behöver sällan gå mer än ett kvarter för att hitta en restaurang som serverar sushi eller thailändsk mat, ibland till och med både och. Dessvärre är kvaliteten allt annat än hög. Med tanke på hur många svenskar som semestrar i Thailand och hur populär thailändsk mat är i Sverige, är det därför lite märkligt att ingen har öppnat en riktigt ambitiös thailändsk restaurang, förrän nu. Med Farang verkar det som ett Stockholm till slut har fått en sydostasiatisk restaurang av mycket hög klass.

Farang ligger på Tulegatan, snett mittemot de gamla spårvagnshallarnarna, i en del av Stockholm där det märkligt nog inte finns så många bra restauranger. Restaurangen drivs av Kim Öhman, Tomi Björck och Matti Wikberg. Alla tre kommer från Finland och har jobbat på bra restauranger i flera olika länder. För fyra år sedan öppnade de restaurangen Farang i Helsingfors. Konceptet är, såvitt jag har förstått det, detsamma som i Stockholm. I Helsingfors driver de även restaurangerna Gaijin och Boulevard Social.

Maten på Farang kommer från Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien. Jag åt lunch fredagen den 22 februari tillsammans med Gastronomic Traveller. På lunchen kan man man antingen välja en avsmakningsmeny om sex rätter för 590 kr eller två rätter för 245 kr (285 kr med efterrätt) där valet står mellan tre förrätter och lika många huvudrätter. Vi valde trerättersmenyn men serverades även två extrarätter innan förrätten.

Grönmussla med rostad kokosdressing, thaibasilika och algkaviar

Grönmussla med rostad kokosdressing Farang

Som Tam

Som Tam Grön Papayasallad handskalade räkor, jordnötter, tamarind, långböna Farang

Grön papayasallad, räkor, jordnötter, tamarind och långböna.

Farang Sweet Chili Rib

Farang Sweet Chili Rib

Revbenspjäll, sweet chili dressing, koriander och rostad lök.

Lamm Mussaman Curry

Lamm Mussaman Curry Farang

Lång kokt lamm, jordnötter och limeblad.

Tom Yam

Tom Yam Farang

Aromatisk hummerbuljong, bleka, blåmusslor och citrongräs.

Nha Trang Choklad

Nha Trang Choklad Farang

Vispad saltkaramell, choklad och sorbet på vietnamesisk mynta.

Det är mycket smak i maten men rätterna har samtidigt en lätthet och fräschör som gör att det inte blir jolmigt och “för mycket”, vilket ofta är fallet med sydostasiatisk mat av lägre kvalitet. Även den som normalt sett inte är så förtjust i den här typen mat bör därför ge Farang ett försök. Rätterna drar åt det söta hållet hållet men upplevs ändå som välbalanserade. Allt var perfekt tillagat. Jag är vanligtvis inte överförtjust i sydostasiatisk mat men det här var mycket, mycket gott. Det kommer absolut att bli ett återbesök snart.

Bilder med högre upplösning finns i mitt Flickr-album.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s