Råkultur

För några veckor sedan delade Dagens Nyheter ut en Gulddrake till Esperanto i klassen ”Fynd” för möjligheten att kunna köpa ett halvt vinpaket. Om detta verkligen skall betraktas som ett fynd kan man ju såklart ha olika uppfattningar. Det märkliga är dock att man synes ha förbigått det riktiga fyndet på Kungstensgatan 2; Råkulturs hyllning till Momofuku. En trappa ner från moderkrogen Esperanto serveras nämligen ett av Stockholms allra bästa fynd.

Råkultur, 25 january 2013

Råkultur är sannolikt mest känd för sin sushi och sashimi. De serverar emellertid även alltid en varm rätt; den så kallade A Tribute to Momofuku New York. Hyllningen till David Changs restauranger är ett rejält fläsklägg som först kokas i miso och sedan bakas av i ugn med chilipasta. Resultatet är ett fläsklägg som är saftigt, fett och så där härligt bränt på ytan. Köttet serveras med koreanska pannkakor, stora salladsblad, ris, kimchi, sojabönor i miso, chilisås och syrad rödkål. Fläsklägget kommer otrancherat till bordet varefter man själv skapar wraps med hjälp av pannkakorna, salladen och tillbehören.

A Tribute to Momofuku New York

Råkultur Tribute to Momofuku New York (1)

Varför är då Momofukuhyllningen ett fynd? Jo, det stadiga fläsklägget kostar inte mer än 395 kr men räcker gott som huvudrätt för två till fyra personer. Jag har svårt att se att man kan äta bättre för samma pengar i Stockholm. Det skulle möjligen vara på Pontus, som förra året vann en Gulddrake i klassen Fynd, men där måste man lämna bordet senast 19.15 om man vill äta för halva priset. Det behöver man inte göra på Råkultur. De två restaurangerna är därför inte jämförbara i detta avseende.

Den här bloggposten är en recension av två middagar och tre luncher de senaste veckorna. Vid båda middagarna åt jag Momofukun. I övrigt blev det olika rätter. Här bör särskilt nämnas en magisk maki med halstrad koreansk råbiff och päronsallad samt en alldeles underbar nigiri med ankbröst teriyaki och anklever.

Maki med halstrad koreansk råbiff och päronsallad

Råkultur Halstrad Koreansk råbiff med päronsallad

Sedan Råkultur öppnade för ca fyra år sedan har jag varit där åtminstone 50 gånger för både lunch och middag. Under dessa år har kvaliteten på maten skiftat. Det började enormt bra. Men jag har också varit med om måltider som inte riktigt nått upp till mina förväntningar. Nu är dock Råkultur åter i toppform.

Råkultur är en av mina favoritrestauranger i Stockholm. Det är en av få restauranger i Stockholm där jag verkligen känner mig som hemma. Högst bidragande till den trevliga stämningen är den fantastiska servicen med Johanna Hallgren och Johanna Platzek i spetsen vilka förtjänar ett särskilt omnämnande. Jag behöver väl knappast skriva att jag kommer att besöka Råkultur många gånger till. Råkultur är en restaurang med mycket kärlek.

Råkultur Mikkeller k:rlek Pale Ale Höst/Vinter 2012

2 thoughts on “Råkultur

  1. Pingback: Food Film och Råkultur | Starfood Scout

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s