Food Junkie: livet maten, döden av Mons Kallentoft

Food Junkie

Vi är många som har väntat på uppföljaren till Mons Kallentofts bok Food Noir. Nu är den äntligen här, men ändå inte. Food Junkie: livet, maten, döden handlar liksom Food Noir om mat, men inte bara. Det är inte en lustfylld bok om världens bästa restauranger och råvaror utan en mycket mörkare berättelse än Food Noir och de många artiklar om mat som Mons Kallentoft skrivit tidigare. Food Junkie är precis som bokens titel antyder en berättelse om en gastroknarkare och dennes begär.

Det är en bok om en mans besatta jakt på mat- och vinkickar. Likt den djupt beroende heroinisten är Mons Kallentoft ständigt på jakt efter nästa fix. Vi får följa med på en resa runt jorden i hans jakt på den perfekta råvaran. Han tar med oss till bl.a. Baskiens bästa bönor och Tokyos bästa kött. Han berättar om sina middagar på El Bulli och vänskapen med familjen Arzak i San Sebastian. Vi får även följa med till en middag på Operakällaren som slutade på akuten och nästan tog hans liv.

Food Junkie är en väldigt personlig och självutlämnande bok. Mons Kallentoft berättar hur han nästan hela tiden tänker på mat, läser om mat, spenderar väldigt stora summor på mat och ständigt planerar nya måltider. Han berättar också om tillfällen då han borde varit med familjen men inte kunnat avstå ett restaurangbesök. När han ligger på sjukhuset efter kvällen på Operakällaren frågar han sig själv varför han levt sitt liv så här. Food Junkie är en mycket fascinerande men också skrämmande berättelse. Kallentoft berättar på ett mycket skickligt sätt vad kärleken till mat kan göra med en människa. Jag tror att vi är många som kan känna igen oss i jakten på de största matupplevelserna.

Food Junkie är utan tvekan årets matbok och given läsning för alla matnördar, men också för de som vill förstå hur en riktig matnörd tänker. Det här är boken som alla kommer att diskutera och ha en åsikt om. Jag kommer snart att läsa boken igen.

Food Junkie kan beställas på Adlibris och Bokus.

2 thoughts on “Food Junkie: livet maten, döden av Mons Kallentoft

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s