19 glas

En av det senaste årets största snackisar i Stockholms restaurangvärld har utan tvekan varit lilla Chez Betty på Roslagsgatan i Sibirien. Med sin okomplicerade och rustika men framförallt genomgoda sydfranska mat har de vunnit alla matälskares hjärtan. Här har jag ätit några riktigt goda middagar som tyvärr inte har kommit upp på bloggen. Chez Betty fortsätter att leverera på samma nivå men den restaurang som det kommer att snackas mest om det kommande året är troligtvis 19 glas på Stora Nygatan i Gamla Stan.

19 glas är inte någon ny krog. Peter Bennyson, en av Stockholms absolut trevligaste krögare, slog upp dörrarna till 19 glas för ca fyra år sedan. Nytt för säsongen är dock att Peter har anställt den mycket skicklige Olle Tagesson som kökschef. Olle Tagesson har tidigare jobbat på bl.a. Paté Paté i Köpenhamn och Chez Panisse i Kalifornien.

På 19 glas serveras varje dag en helt ny fyrarätters meny för det mycket sympatiska priset 499 kr. Maten drar, såvitt jag förstått det, huvudsakligen åt det sydeuropeiska hållet. Den här kvällen vändes dock blickarna mot mellanöstern. Maten kan vid en första anblick framstå som enkel men smakerna är stora. Den är vällagad och mycket, mycket god. Rätterna är välbalanserade och smakkombinationerna lysande. 19 glas serverar även Stockholms kanske mest prisvärda luncher. För 129 kr får man två kanongoda rätter. Hade jag inte jobbat så långt ifrån Gamla Stan hade jag varit här minst en gång i veckan.

Peter Bennyssons värdskap gör att man snabbt känner sig som hemma. Det är svårt att inte trivas på 19 glas. Stämningen är sådär härligt avslappnad som man vill att det ska vara på en restaurang men som det så sällan är. Man känner sig genast välkommen och man märker att personalen verkligen vill att man som gäst ska trivas. 19 glas kommer jag absolut att besöka igen. Många gånger.

Vinterfattoush beta sumak

Vinterfattoush beta sumak

Ankbrick russin apelsin

19 glas Ankbrick russin apelsin

Skillebyfår harissa majrova lök

Skillebyfår harissa majrova lök

Granatäpple rosenvatten pistagenöt

Granatäpple rosenvatten pistagenöt

Lunch

Paté de campagne

19 glas Paté de campagne

Fisk- och skaldjursgryta

19 glas Fiskgryta

2 thoughts on “19 glas

  1. Pingback: Första året med bloggen | Starfood Scout

  2. Pingback: 19 glas – Återbesöket | Starfood Scout

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s