Hisop

Med risk för att låta som en kvällstidningsjournalist. Den lilla enstjärniga restaurangen Hisop i Barcelona måste betraktas som ett fynd. Jag brukar inte skriva så mycket om priset på maten som jag äter. Mest på grund av att maten är mer intressant än priset. Men också på grund av att det lätt kan ge en felaktig bild av restaurangupplevelsen. Hur vi bedömer prisvärdhet beror väldigt mycket på var och ens ekonomiska förutsättningar och intresse. Om man dessutom betänker att en väldigt stor del av befolkningen inte ens har råd att besöka de restauranger jag skriver om skulle det kännas det väldigt märkligt att deklarera att en måltid för 3 000 kr är prisvärd. Det är ofrånkomligt att vi foodiesar måste ha en viss distans till vårt intresse.

När jag nu skall skriva om mitt besök på Hisop är det emellertid svårt att inte nämna priset. På Hisop behöver man nämligen inte betala mer än 55 euro för en avsmakningsmeny om nio rätter. Lägg till det en mycket sympatiskt prissatt vinlista. Till exempel kostar ett av mina spanska favoritviner Ossian inte mer än 30 euro (i vinbutiken Theis i Köpenhamn kostar det 260 DKK). Vi drack en flaska Valtuille Cepas Centenarias 2007 för 50 euro.

Hisop

Dessvärre har minnet hunnit blekna något sedan den här middagen varför jag inte kan lämna en detaljerad beskrivning av samtliga rätter. Det får därför bli en mer samlad bedömning. Maten är relativt ”enkel” för att vara en restaurang med en stjärna i Guide Michelin. Det skall dock inte uppfattas som något negativt. Det är långt ifrån alltid som en rätt blir bättre ju fler ingredienser den består av. Maten drar åt det rustika hållet. Smakkombinationerna var genomgående väldigt bra (förutom havskräftan med baconskummet) och  rätterna var väbalanserade. Råvarorna höll överlag hög, om än inte fantastisk, kvalitet. Hisop levererar inte mat på samma nivå som enstjärnorna i Stockholm, men det är bra. Hit går jag gärna tillbaka nästa gång jag är i Barcelona.

Grilled anchovy with pear och sichuan pepper

Hisop1 Grilled anchovy with pear och sichuan pepper

Ermensenda fondue with wild mushrooms

Hisop2 Ermensenda fondue with wild mushrooms

Porc sausage with honey and apple

Hisop3 Porc sausage withhoney and apple

Porcini rice with langoustine and bacon

Hisop4 Porcini rice with langoustine and bacon

Turbot with fennel and green tea

Hisop5 Turbot with fennel and green tea

”Ossobuco” lamb with oysters

Hisop6 ”Ossobuco” lamb with oysters

Camomille with lime

Hisop Camomille with lime

Chocolate, smoke and raisins

Hisop Chocolate, smoke and raisins

Hisop Valtuille

Bilderna finns även som ett bildspel på Flickr

One thought on “Hisop

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s