Sant Pau

Förväntningarna på en måltid har nog aldrig varit så höga som när jag en solig oktoberdag satte mig till bords i Sant Paus knallgula matsal. Sant Pau har nämligen under en lång tid varit en av de tio restauranger i världen som jag allra helst har velat besöka. Jag hade under en lång tid hört väldigt mycket positivt om Sant Pau, bl.a. att kvaliteten på grönsakerna skulle vara helt enastående. Att ha (för) höga förväntningar på en måltid kan vara farligt. Det är ofrånkomligt att det är väldigt svårt att bli överraskad då. Kanske var det just de höga förväntningarna som gjorde att det här tyvärr inte blev den så fantastiska lunch som jag hoppades på.

Sant Pau ligger i det lilla kustsamhället Sant Pol de Mar några mil norr om Barcelona. Restaurangen är belägen precis vid stranden och har man tur – som vi hade – och får rätt bord har man en fantastisk utsikt över Medelhavet. Carme Ruscalleda och hennes man Tony Balam öppnade Sant Pau 1988 och tilldelades 1991 en stjärna i Guide Michelin. Sedan 2006 har de den franska guidens högsta betyg, tre stjärnor.

Korkdragaren – läs hans recension här – och jag, åt lunch en dag i slutet av oktober. Vi valde avsmakningsmenyn.

Starter Broth

Sant Pau Chestnut soup

Lunchen inleddes med en kastanjesoppa. Fin smak av kastanj, men inget märkvärdigt.

Appetizers ”Souvenirs de Mistura”, Lima Perú

Måltiden fortsatte sedan med några ammisar i form av hyllningar till några restauranger i Peru. Huruvida ammisarna serverades på exakt samma sätt som på de angivna restaurangerna eller om det var Carme Ruscalledas tolkningar framgick inte tydligt. Ammisarna var goda om än inte storartade eller trestjärniga.

Pisco Sour

Sant Pau Pisco Sour (Hache - Hajime Kasuga)

Hache – Hajime Kasuga

Ceviche de dorada y leche de tigre

Sant Pau Ceviche de dorada y leche de tigre (Astrid y Gastón - Gastón Acurio y Diego Munoz)

Astrid y Gastón, Gastón Acurio y Diego Munoz

Plátano y aji amarillo

Sant Pau Plátano y aji amarillo (Amaz - Pedro Miguel Schiaffino)

Amaz – Pedro Miguel Schiaffino

Sanguchito de chancho

Sant Pau Sanguchito de chancho (Maido - Mitsuharu Tsumura)

Maido – Mitsuharu Tsumura

Crawfish tail under greens

Sant Pau Crawfish tail under greens

Om starten inte var helt övertygande var den första riktiga rätten desto bättre. Ja till och med fullständigt lysande. Det här var kanske den allra bästa rätten under hela resan. En försiktigt tillagad havskräfta av extremt hög kvalitet samsades med bönor, gröna tomater, rommen från kräftan och en kräm av pistage och shisoy. Absolut mästerligt!

Autumnal cod brandade

Autumnal cod brandade

Efter den fenomenala havskräftan trodde vi att Carme Ruscalleda skulle visa hur trestjärnig mat smakar. Dessvärre infriades inte förhoppningen. På tallriken låg en sås av spenat samt tre bitar brandade, saltad torsk blandad med olivolja, inlindade i bl.a. grön paprika och blodkorv. Det här var ok, bortsett från biten med grön paprika, men inte mer. Det kändes lite tamt.

Gamba, its coralls ravioli and courgette

Gamba, its coralls ravioli and courgette

Lika briljant som den första rätten med havskräftan var, lika obegriplig var denna rätt med någon form av räka (gambas). I en unken buljong av bönor låg två räkor, förvisso av hög kvalitet, puréade bönor samt en gelé av räkans korall inlindad i gurka. Hur Carme Ruscalleda tänkte när hon skapade denna rätt är inte lätt att förstå. Nej det här var inte gott.

Squid 2012

Squid 2012

Den följande bläckfisken gjorde oss på lite bättre humör även om den inte nådde upp till trestjärnig nivå. Bläckfisken var av mycket hög kvalitet och hade en fin steksmak men fyllningen av små svampar och minizucchini eller den svarta vitlökssåsen lyfte inte rätten.

Blackened Monkfish

Sant Pau Blackened Monkfish

Bakad marulk rullad i ett pulver av rostad aubergine, marulkslever, rostad aubergine samt en saffranssås. Det här var väldigt gott om än inte riktigt minnesvärt.

Pluma of Iberian pork

Sant Pau Pluma of Iberian pork

En bit perfekt stekt, blodig, pluma av en ibericogris av mycket hög kvalitet ackompanjerades av steksaften, en quenelle av pumpakräm (tänk texturen av en äggula som just passerat det flytande stadiet) samt ett potatisflarn. Det här var gott men inte fantastiskt.

Gamonéu with figs, carquinyolis and anisette

Sant Pau Gamonéu with figs, carquinyolis and anisette

Aromas de Montserrat snow and thyme

Sant Pau Aromas de Montserrat snow and thyme

En kula frusen Aromas de Montserrat med en timjaninfusion. Mycket bra.

Tender almond kiss

Sant Pau Tender almond kiss

Med den första desserten var Carme Ruscalleda tillbaka på den nivå som jag förväntade mig. Under ett mandelskum låg mandelglass och salta mandlar. Ovanpå skummet några droppar olivolja. Lysande.

Chocolate, banana, dried nuts

Sant Pau Chocolate, banana, dried nuts

Varm chokladbakelse med en banankräm inuti, ingefärssorbet (ganska svag smak), bittra chokladflarn och hasselnötsmaränger formade som svampar. Det här var gott men inte storartat. Jag antar att tanken var att efterrätten skulle efterlikna marken i en höstskog. Varför kan man fundera på då smakerna inte hade särskilt mycket med skog att göra.

Kaffegodis kom i form av: White chocolate, Black chocolate, Rum finacier, Lemon swiss roll, Puff pastry cake and pumpkin angel hair, Limocello jelly, Raspberry crumble, Liquorice and sherbet stick, Coconut cookie, Maple syrup and almond crunch.

Servicen var effektiv och korrekt men ack så formell. De skötte sitt jobb utan anmärkning men visade ingen personlighet eller värme. De lyckades tyvärr bara vara stela och formella. De borde få gå i skola hos Gordon Ramsays skicklige och trevlige maître d’hotel Jean-Claude Breton. Vi fick aldrig någon riktig kontakt med dem vilket var tråkigt.

Förväntningarna var som sagt väldigt höga inför den här lunchen. Kanske lite för höga. Och förväntningarna har nog påverkat min upplevelse. Jag har ändock svårt att säga att jag tycker att Sant Pau är värd tre stjärnor. För att få Guide Michelins högsta betyg borde man leverera på en betydligt högre nivå än detta. Maten saknade den där magin som borde finnas och som jag upplevde kvällen före på 41° Experience. Om man däremot ser till råvarukvaliteten eller tillagningen finns det inget att anmärka. Alla råvarorna höll väldigt hög kvalitet och att allt var perfekt tillagat.

Det förtjänar att sägas att mina middagar på Esperanto, Gastrologik och Frantzén/Lindeberg i Stockholm i år var bättre än den här lunchen på Sant Pau. Det är möjligt, men inte säkert, att jag kommer att ge Sant Pau ett nytt försök. Enbart utifrån det här besöket är dock Sant Pau inte värd en resa.

Fler bilder från lunchen finns på min Flickr-sida.

One thought on “Sant Pau

  1. Pingback: Första året med bloggen | Starfood Scout

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s