Dos Cielos

Dos Cielos drivs av de två tvillingbröderna Sergio och Javier Torres. Efter att ha arbetat för flera framstående kockar som Alain Ducasse, Santi Santamaría och Pedro Subijana öppnade de år 2008 upp sin egen restaurang. Dos Cielos ligger på på 24 våningen i Hotel ME Barcelona i stadsdelen el Poblenou. Från borden har man en mycket fin utsikt över nästan hela Barcelona. Sedan 2010 har de en stjärna i Guide Michelin. Såvitt jag känner till har de två bröderna Torres ingen koppling till vinfirman Bodegas Torres.

Det är väldigt sällan som jag går till en enstjärnig restaurang utan några förväntningar. Inte sällan är de höga. Kanske är det (för) höga förväntningar som några gånger fått mig att missnöjd lämna en restaurang. Därför var det väldigt intressant att på vägen till matsalen gå genom köket och hälsa på en av bröderna Torres utan några egentliga förväntningar.

Lunchen inleddes strålande med en krispig potatisrulle fylld med rosmarinkräm. Mycket gott och fräscht. Vi fick även små fina briochebullar.

Frozen consommé made of olives with smoked river fish

Dessvärre kom den fina starten av sig redan med menyns första rätt. På en relativt tunn skiva is gjord av saften från svarta oliver låg hackade gröna oliver och tomater, forellrom, samt tärningar av rökt makrill. Olivisen smakade inte mycket och övriga ingredienser passade inte riktigt ihop. Det här var en tämligen meningslös rätt.

Female edible crab, black seaweed bread and flowers

Meningslös var även rätt nummer två. Under flarn gjorda av torkat sjögräs dolde sig strimlor av krabba och rommen från densamma. Smakerna var väldigt dämpade. Fram skymtade endast basilikabladen som dekorerade flarnen. Den här rätten påminde mig om den lika meningslösa krabba som Korkdragaren och jag åt på The Ledbury förra året.

Brazilian potato with sagu caviar

En kräm gjord av tre brasilianska rötter (vilka vet jag inte) samt kokta tapiokapärlor i bläckfiskbläck. Krämen var inte helt olik en potatiskräm, fast lite fastare och sötare. Tyvärr var den lite klistrig. Varför de valt att komplettera den tjocka krämen med mjuka tapiokapärlor förstod jag inte. De sistnämnda tillförde ingenting av intresse, varken smak- eller texturmässigt. Jag tror att det hade blivit betydligt bättre man hade tillfört något som kontrasterade mot krämen, t.ex något krispist eller syrligt. Det var förvisso ganska gott men samtidigt tämligen ointressant.

Prawns with dendê oil

De brasilianska influenserna fortsatte med en varm skaldjurssallad med dendêolja. Dendêolja utvinns ur fruktmassan från den afrikanska oljepalmen. Oljan är väldigt vanlig i matlagning i delar av Afrika och Brasilien. Exakt hur oljan hade använts i den här rätten framgick inte. Vi fick egentlig beskrivning av rätten (något som var ett genomgående tema under lunchen). Rent okulärt gick det inte att identifiera dendêoljan, som är skarpt röd i färgen. Kanske användes oljan som basen i den gula emulsion som dressade skaldjuren. Hur själva oljan smakar vet jag inte (har aldrig kommit i kontakt med den tidigare) men jag minns smaken på emulsionen som svagt söt med en liten hetta. Skaldjurssalladen bestod av percebes, bläckfisk, musslor och någon typ av räka (oklart vilken) samt sjökorall. Kvaliteten på skaldjuren var mycket hög och det här var riktigt gott om än inte minnesvärt. Nu vet jag skillnaden mellan färska och frysta percebes. De här var betydligt bättre än de frysta som jag åt i våras i Stockholm.

John Dory, Iberian ham, bread and tomato

Bakad Sant Persfisk med en sås gjord av ibericoskinka samt brödsmulor och en lätt torkad tomat. Fisken var perfekt tillagad och höll hög kvalitet. Jag minns inte så mycket mer än att det var gott, men inte stort.

Canned rice

Vad som menades med Canned Rice förstod jag inte. Någon beskrivning av vad rätten bestod av fick vi inte heller. I metallformen låg dock ris som kokats/bakats i någon form av buljong samt kikärtor, tärningar av kött (tror att det var gris) samt råa skivor av en lokal svamp. Enligt servitören skulle det även finnas tryffel. Tryffeln måste emellertid ha varit helt doftlös eftersom den inte gick att förnimma. Varför de serverade råa svampar förstår jag inte eftersom de inte smakade något. Det här var inte bra och inte blev det bättre av att Korkdragaren hittade en en liten mask i en av svampskivorna. Personalen hanterade detta missöde mycket proffsigt och bytte raskt ut våra tallrikar mot varsin ny rätt.

Masken i föregående rätt var inte enbart av ondo. Utbytesrätten var nämligen betydligt bättre än burkriset med de råa svamparna. En perfekt tillagad killing med friterade potatiskuddar och en sås gjord av iberiocoskinka. Mycket gott.

Predessert

Som predessert serverades ananas i tre texturer; sorbet, soppa och en tärning som dragit i sockerlag. Perfekt balans mellan sötma och syra. Mycket bra.

Chef’s dessert

Som väl var avslutade bröderna Torres med en lysande, ja kanske den här barcelonaresans bästa, efterrätt. Tanken var att återskapa en typisk spansk frukost; yoghurt med müsli och bär. Den halva yoghurtburken, som var gjord av vit choklad, med ett relativt fast yoghurtskum ackompanjerades av lätt sötad havre, hallon samt en glass av havre. Mästerligt.

The jewel

Choklad med passionsfruktskräm. God pralin men fånig presentation.

Servicen var effektiv men ganska stel. Kanske berodde det på att de inte var så duktiga på engelska, särskilt inte när det kom till att förklara maten som serverades. Våra frågor om vad som låg på tallrikarna besvarades ett par gånger med ”det är en typisk spansk ingrediens”.

Det började bra och slutade bra men däremellan var det alldeles för svajigt för att jag skall kunna säga att det är bra. Alltför många rätter kändes tämligen ointressanta. Varken råvarorna eller kompositionerna utmärkte sig. Om det här är värt en stjärna i Guide Michelin borde Stockholm ha betydligt fler stjärnor än vad som är fallet. Jag har tyvärr svårt att se mig själv gå tillbaka till Dos Cielos.

Samtliga bilder finns även att se som ett bildspel på Flickr.

Vinya del Taus – Nun 2005

One thought on “Dos Cielos

  1. Pingback: Första året med bloggen | Starfood Scout

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s