Expedition Mathantverk av Mikael Einarsson, Henrik Francke och Gustav Lindström

Det sägs att det publiceras drygt 300 kokböcker varje år. Av alla dessa är det väldigt få som fångar mitt intresse trots att jag är en kokbokssamlare. Alltför många synes fokusera på rätter som kan lagas på nolltid utan någon egentlig ansträngning. Dessa recept kan såklart fylla en viktig funktion i dagens stressade samhälle men böckerna lockar sällan till köp eftersom det är samma recept som redan finns i hundra andra kokböcker och tidningar.

Mikael Einarsson, Henrik Francke och Gustav Lindström har med Expedition Mathantverk lyckats skriva en bok som skiljer sig från mängden. I sin bok beskriver författarna hur man lagar rustik mat på riktigt; matlagningsmetoder som var vanligt förekommande innan elektriciteten var allmänt tillgänglig.

I Expedition Mathantverk visar Einarsson, Francke och Lindström hur man stoppar korv, torkar och röker kött, tillagar mat i en kokgrop och över öppen eld samt hur man syrar och konserverar mat. Boken innehåller inte bara recept utan även beskrivningar av hur man bygger lerugnar, rökskåp och kokgropar. Eftersom de flesta inte har tillgång till t.ex. en kokgrop anger författarna även hur man kan tillaga vissa av rätterna i ett vanligt kök. Det är därför möjligt att laga vissa rätter även om man bor mitt i city.

Författarna skriver själva att Expedition Mathantverk inte är en bok för den som är hungrig. Flera av rätterna tar nämligen ganska lång tid att laga, särskilt om man först vill bygga en lerugn. Hungrig blir man dock snabbt av att läsa boken eftersom den är fylld av spännande och goda recept.

Jag har hittills lagat en kanonfin porchetta och skall snart göra den mycket goda blodpuddingen som jag fick smaka för ett tag sedan. Det skulle vara riktigt kul att göra en kokgrop men jag tror inte att parkförvaltningen skulle uppskatta om jag började gräva i Vanadislunden.

Expedition Mathantverk är nog inte en kokbok för alla men det definitivt en bok som förtjänar en plats i bokhyllan hos alla foodies. Det här nämligen en av de mest intressanta och annorlunda kokböcker som publicerats på länge.

One thought on “Expedition Mathantverk av Mikael Einarsson, Henrik Francke och Gustav Lindström

  1. Pingback: Första året med bloggen | Starfood Scout

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s