Stockholms Byfest på Rosendal

En söndag i slutet av augusti samlades ett antal kockar från några av Stockholms bästa restauranger på Rosendal på Djurgården i Stockholm. Detta för att ta tillvara de fina grönsakerna som växer i trädgården och bjuda på skördefest. Syftet var att utforska den unika smaken av Rosendal och Djurgården. Deltagande var kockar från Gastrologik, Oaxen, Mathias Dahlgren, Mistral, Oaxen, Svartengrens och Rosendals trädgård.

Kockarna fick själva välja, och sedan skörda, de grönsaker de ville tillaga. Festen var emellertid inte strikt vegetarisk, som vissa kanske trott, utan kockarna fick även dela på köttet från en ko, som även den kom från Djurgården. De flesta rätterna lagades över öppen eld ute i trädgården, i direkt anslutning till de långbord som hade dukats upp för kvällen, som tur var under skydd av stora segel. Vädergudarna var nämligen inte med oss denna dag. Det regnade större delen av dagen och det kom även några kraftiga skurar under kvällen. Regnet förstörde dock inte den härliga stämningen vid borden. Det här var absolut en av årets roligaste kvällar. Det kändes nästan som en kräftskiva där alla pratade med alla. Lite ovanligt för att vara Sverige men så blir det när många personer med gemensamt intresse samlas vid långbord. Jag hoppas verkligen att det blir en Byfest nästa år också.

Martin Berg från Restaurang Mathias Dahlgren och Magnus Ek från Oaxen lägger upp de första rätterna på kvällens meny.

Ett syfte med kvällen var som sagt att utforska den unika smaken – eller på vinspråk terroir – av Rosendal. Jag har svårt att tro att många kunde känna någon särskild rosendalssmak i grönsakerna. I vart fall kunde inte jag göra det. Jag noterade inte heller några grönsakssorter som var unika för just Rosendal. Det gör dock inget. För mig är det fullt tillräckligt att grönsakerna håller hög kvalitet, och det gör verkligen dessa grönsaker. Det var emellertid ganska lätt att gissa vilken restaurang som var ansvarig för respektive rätt. Jag uppskattar de olika kockarnas egna uttryckssätt och personliga stilar.

Jacob Holmström från Gastrologik lagar mat.

Av förklarliga skäl var inte all mat på samma nivå som i restaurangernas matsalar. Kockarna gick dock verkligen in för projektet. Göran Svartengren hade enligt uppgift till och med sovit i den rökkåta där han tillagade sitt kött. Detta för att kontrollera elden för rökningen. I princip all mat var mycket god och vällagad vilket är imponerande med tanke på att mycket av maten lagades över öppen eld och serverades till alla 100 gästerna samtidigt. Den här gången följer ingen recension av de olika rätterna. Det var så trevligt runt bordet att jag inte minns de olika rätterna i detalj.

Aptitretarna


Mistral – Kål, rå zucchini och rabarber.


Rosendals trädgård – Rödbeta, nypon och rå ko


Gastrologik – Morötter, vassle, ostronört och biff


Martin Berg (Mathias Dahlgren) – Trädgårdsburgare, lökcrème, talg och tomat


Oaxen – Kolad purjolök, svartkål, syrad havre, broccoliskott och vitlök


Svartengrens – Långrökt bringa, tomat, lök, äpple och isbergssallad


Gastrologik – Smultron, gurka och äpple

Tack till Per Oksvold som har tagit de flesta bilderna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s