Svinet

När Daniel Crespi och Mikael Einarsson stänger Djuret för sommaren öppnar de samtidigt upp dörrarna till innergården och bjuder på storartad grisfest av det elegantare slaget. Liksom på Djuret serverar de endast kött från ett djur; här gris som namnet på restaurangen antyder.

Middagen inleds dock vegetariskt med en gazpacho Andaluz. Fin smak av tomater och paprika. Gott! Menyn innehåller endast en förrätt, en huvudrätt och en efterrätt. Man behöver därför inte fundera på vad man ska äta. Ett koncept som jag gillar och som fler restauranger borde anamma.

Kvällens huvudnummer är såklart den grillade grisen. In kommer ett avlångt träfat fullastat med olika delar av grisen: Träkolsgrillad karré, kotlett på ben, revbensspjäll, rökt sida och Chef Einarssons Salsiccia. Allt perfekt tillagat och mycket gott. Till köttet serveras trippelfriterad pommes frites, Düsseldorfsallad, rostad vitlöksmajonnäs, baiser de Béarnaise (Béarnaisekyss) och barbequesås. Särskilt den rostade vitlöksmajonnäsen är underbar (jag tror att det är samma sås som serveras på en av köttmackorna på Djuret).

Middagen avslutas sedan på ett lika enkelt som gott sätt. Jordgubbar med grädde och socker.

Svinet skulle kunna beskrivas som en orgie i grillat griskött. Eller kanske som en hyllning till grisen. Svinet är skönt befriat från pretentioner. Fokus synes istället ligga på njutning; att det ska vara gott och trevligt. Och gott och trevligt är det verkligen. Svinet är en hedonistisk oas i Stockholms ytliga restaurangvärld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s