Esperanto Sommarsalong

Liksom de flesta andra stjärnkrogar i Stockholm stänger Esperanto sin matsal under sommaren. Till många turisters och stockholmares glädje finns det dock från och med i år möjlighet att njuta av Sayan Isakssons matlagningskonst även under juli månad. Esperanto har nämligen öppnat upp en sommarsalong som är belägen bredvid matsalen, precis uppför trappan från Råkultur. För att visa upp sin nya sommarrestaurang bjöd Esperanto på ett litet smakprov av vad som kommer att serveras.

I Sommarsalongen finns plats för ca 16 gäster. Man sitter vid två långbord som är delvis ihopdragna varför man vid några platser har två bordslängder över till gästen mitt emot. Till skillnad från matsalen så finns inga färdiga menyer utan man väljer så många rätter man vill ha bland sju rätter, där de flesta kostar under 200 kr samt ost och dessert.

Förlorade primörägg med sotbakad gös, stenbitsrom och brynt citronsmör

I botten ett försiktigt pocherat eller lågtemperaturbakat ägg. Till det vit sparris, stenbitsrom som adderade sälta och mineral samt varsamt sotbakade lameller av gös som gav en fin lite bränd ton till de övriga ganska milda smakerna. En mycket, mycket bra rätt. Perfekt tillagade råvaror, fina smaker och väldigt gott. Vin: 2005 André Jaquart Grand Cru Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike

Brioche, råskuren fransk kalv, rökt musselemulsion och rotselleri

På en tjock skiva stekt brioche låg skuren fransk kalv tillsammans med en mycket god emulsion smaksatt med rökta musslor. Briochen var något fast, inte så lätt och luftig som en brioche bör vara. Bortsett från det var det var det en bra och mycket god rätt.  Vin: 2010 Emrich Schönleber Riesling Mineral, Nahe, Tyskland

Lättrökt korv av svensk wagyu, tryffel och köttmajonnäs samt picklad sommarkål

Lika mycket som jag ogillar namnet på det svenska wagyuköttet (iWagyu) älskar jag dess smak och textur. Jag har haft förmånen att äta köttet ett antal gånger i år, såväl hemma som på restaurang, och det har verkligen en underbart fin smak. I sommarsalongen serveras just nu vad som måste vara Stockholms godaste och kanske lyxigaste korvrätt. Två fantastiska korvar, lätt rökta vid bordet i en trälåda fylld med halm och mossa, serverades med en underbar majonnäs gjord av oxtalg (tror att även talgen kom från en wagyukossa) smaksatt med rikliga mängder med tryffel samt picklad kål som gav fin syra. Korven hade vunnit på att serveras lite varmare men i övrigt var det mycket bra.

Till korven serverades kvällens vinmässiga höjdpunkt; 2010 Anne Gros, Bourgogne Rouge. Jag kan inte minnas att jag har druckit en så här bra Bourgogne rouge tidigare. För att vara ett landskapsvin var det fenomenalt bra. Jag måste försöka få tag på ett par flaskor. Vem kan sälja mig detta vin? Det här vinet lär knappast finnas kvar särskilt länge i Esperantos vinlista. Så det gäller att passa på medan det finns.

Vispad lantgrädde och lakritssmördeg, frusen rödbeta och somriga bär

I botten svarta smulor av smördeg smaksatt med lakrits. Ovanpå vispad grädde, hallon och en rödbetssorbet. Desserten framstår först som enkel men visar sig snart vara ganska komplex, såväl smak- som texturmässigt. Den lena grädden samsas med krispiga smulor och den mjuka frukten. Rödbetssorbeten är komplex med drag av både frukt och jord. Hallonen adderar slutligen fin sötma och syra och skapar en underbar harmoni i munnen. Mycket bra! Det är inte alltid som det blir helt lyckat med grönsaker i desserter men här lyckas Sayan Isaksson skapa en mycket god efterrätt. Vin: 2010 Mark Angeli, Rosé d’un Jour, Loire, Frankrike

När jag pratade med Linda Stensen för ca en månad sedan beskrev hon sommarsalongen som ett ställe där man kan äta enklare rätter och dricka gott vin. Jag vet inte riktigt om jag skulle vilja kalla maten för enkel. Det är nämligen mat på mycket hög nivå. Mat som verkligen inte behöver skämmas för sig jämfört med andra enstjärniga krogar. Jag har ätit sämre på tvåstjärniga restauranger.

Att maten beskrevs som enkel beror sannolikt på att Esperanto med dess personal är den mest blygsamma restaurangen i Sverige. När jag berömde Sayan Isaksson för den fantastiska middag jag år för ca två månader sedan ville han knappt ta åt sig av berömmet. Sträck på Er och var stolta över den mat och serviceupplevelse som ni levererar! Ni är mer än bra!

Allt om mats hemsida och på Esperantos Facebooksida finns bilder som är tagna med en bättre kamera än min och som gör såväl restaurangen som maten bättre rättvisa.

2 thoughts on “Esperanto Sommarsalong

  1. Ser otroligt gott och härligt ut! Ang Anne Gros, kolla med Gullberg Wine. Dom började med AG i våras.

    Cheers
    Z

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s