Gastrologik Speceriet

Efter att ha ätit lunch ca 30 gånger, är det dags att skriva några ord om luncherna på Gastrologik, min favoritrestaurang i Stockholm. Det började med en mycket trevlig premiärlunch tillsammans med En foodie och sedan dess har jag återvänt i genomsnitt en gång per vecka. Gastrologik är nämligen i mitt tycke, en av Stockholms absolut trevligaste och bästa restauranger. Restaurangen drivs av de två mycket sympatiska och skickliga matkreatörerna Jacob Holmström och Anton Bjuhr. Ibland kommer de själva ut med maten, men mest kontakt får man dock med det trevliga och professionella matsalsteamet Erik, Felix och Malin.

När Gastrologik öppnade i höstas serverades lunchen i matsalen. Där kan man nu endast äta middag (jag har tidigare i år skrivit om en suverän middag på Gastrologik, klicka här). Luncherna serveras nu istället i Speceriet, lokalen bredvid matsalen. Speceriet är som namnet antyder även en butik. Där kan man köpa diverse olika ostar, grönsaker, kött, egengjorda korvar samt bröd, bullar och kakor samt en hel del andra saker. Har man lite framförhållning kan man dessutom beställa det mesta.

Maten intas vid två långbord med totalt 16 platser. Bord kan inte bokas. Vanligtvis finns en fisk- och en korvrätt samt en dagens rätt. Korv- och fiskrätterna brukar kosta mellan ca 175 och 215 kr medan dagens ligger på 135 kr. Nedan beskrivs några luncher de senaste två månaderna.

Från havet eller sjön
Stekta marulkskinder med rödbetor från Forsbergs, brynt smör och kapris

Den här rätten framstår inte som särskilt speciell. Kombinationen av fisk, rödbetor, kapris och brynt smör är ju inte direkt nyskapande. Det speciella med rätten är snarare dess perfekta balans och den perfekta tillagningen. Och inte att förglömma; det var vansinnigt gott! Marulkskinderna var perfekt tillagade med en mycket fin steksmak. Fint tillagade var även de två rotfrukterna. Förutom betorna var det även ugnsrostad eller försiktigt stekt hel potatis samt kruspersilja.

Stekt abborre med brynt smör och spenat

Under perfekt stekta filéer av abborre låg blancherad spenat. Till detta brynt smör och rostad potatis som serverades i en liten kastrull vid sidan av. Mycket, mycket gott i all sin enkelhet.

I fjälster

Chorizo med krasse, svarta oliver och syrade lökar

Gastrologiks luncher är inte strikt nynordiska som vissa kanske tror. Ibland bjuds det även på sydländska smaker. Jacob gör en mycket god chorizo som man även kan köpa med sig hem. Till den stekta korven ugnsrostad potatis, svarta oliver, och syltade lökar samt en mycket god sås gjord av lite kalvfond och köttsaften från den stekta korven. En perfekt balanserad och mycket, mycket god rätt.

Vår salsiccia med polenta, spenat och bakade tomater

Köttet hade blandats med malen färsk vitlök. Tyvärr blev det lite mycket vitlök. Inte så mycket att det inte var gott men det blev lite obalanserat. Polentan å andra sidan var perfekt krämig. Till det blancherad spenat och ugnsbakade tomater som adderade fin sötma och syra. I vanlig ordning var det kompositions- och smakmässigt en mycket bra rätt. Även om den här rätten förvisso brast i balans säger den ändå något om hur bra Gastrologiks luncher är. Av de dryga 30 luncher jag ätit på Gastrologik, är det här min enda egentliga anmärkning. Och trots obalansen var det en god rätt.

Dagens

Fish and chips med kaprismajonnäs

Perfekt torsk med frasigt yttre och saftigt inre. Till det rostad potatis och en god kaprismajonnäs där kaprisen adderade fin och välbehövlig syra. Mycket gott.

Visentburgre med baconmajonnäs, cheddar och rostad potatis.

En fint stekt burgare av visent. Om jag minns rätt kom visenten (buffeln) från Kolmården där endast ett djur per år slaktas. Köttet var ganska magert men hade en fin smak. Baconmajonnäsen var gjord av vanlig majonnäs blandad med det smälta fettet från baconet och mycket fint tärnat bacon. Strålande! Potatisen var även den perfekt rostad.

Club sandwich

Ett fint stekt kycklingbröst av bra kvalitet (det är såklart inte högsta kvalitet eftersom det var en rätt för 135 kr, men för pengarna var det bra kvalitet). Till det en lätt och luftig majonnäs, tunna ringar av rödlök, ett stekt ägg samt stekt bacon med underbar röksmak. Återigen en mycket god rätt.

Bookmaker toast

Brödet som serveras på luncherna är utmärkt med en bra skorpa och ett saftigt och smakrikt inre. Det är bakat av mjöl från Warbro kvarn som inte tar bort kli och grodd före malning och som maler på beställning för att hålla mjölet färskt.

Gastrologiks mat är ganska ”enkel”, men på ett väldigt bra sätt. Oftast är det bara ett fåtal ingredienser på tallriken. Det är något som jag verkligen gillar. Det är långt ifrån alltid som en rätt blir bättre ju fler ingredienser den består av. Gastrologiks smakkombinationer är alltid lysande och det är alltid mycket bra balans i rätterna. Jag brukar väldigt sällan känna att det saknas en ingrediens eller att det är en ingrediens som inte passar in.

Fisksoppa

Det är vidare imponerande hur hög kvalitet som Jacob Holmström och Anton Bjuhr levererar varje dag. Det är ytterst sällan som det finns något att anmärka på. De gånger det har hänt har det varit fråga om ganska bagatellartade anmärkningar. Det är genomgående hög kvalitet på råvarorna. Inte lika hög kvalitet som det är på middagarna men det kan man inte heller förvänta sig med tanke på priset. Jag har svårt att se att man kan äta bättre luncher i Stockholm för samma pengar.

Från Speceriet

Jag har under våren även köpt hem lite olika råvaror från Speceriet, bl.a. lamm, nötkött, bläckfisk, ostron, kalvfond, korvar, beldincitoner och sparris; allt av hög kvalitet. Det extra kul att handla av Jacob och Anton eftersom de är väldigt generösa med att dela med sig av tips om hur man bäst tillagar råvarorna.

Starfood Scout lagar Jacobs isterband

2 thoughts on “Gastrologik Speceriet

  1. Pingback: Gastrologik Speceriet Middag | Starfood Scout

  2. Pingback: Gastrologik återbesöket | Starfood Scout

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s