Restaurang Volt

Volt kallar sig själv för Sveriges första gastrobistro. Exakt vad som menas med en gastrobistro vet jag inte men jag antar att tanken är att servera mat på hög nivå, men i en mer avslappnad miljö än lyxkrogarnas ibland så stela matsalar. Det är i alla fall en kort beskrivning av Volt.

Vi började middagen med mandelpotatischips och en Reparationsbajer, en mycket god dansk Indian Pale Ale från To Øl. En öl som enligt bryggeriet är en bakisbärsa. Jag låter bryggeriet själv beskriva sin öl. “The day after your tour de force in the world of alcohol, where good manners has been thrown over the shoulder, the liver has been punished and the dance floor hasn’t looked better since John Travolta in Saturday Night Fever, ones physical and mental state needs to get in gear for another week of tedious paperwork. You need something to cleance your tastebuds from the taste of the cheap slave tequila. You need something to recover you safely and give you a renewed love and zest for life. In simple terms, you need a really good recovery beer (in danish “Reparationsbajer”).” Den här middagen föregicks into av någon alkoholisk tour de force, utan blott av en enkel middag på Restaurang Jonas Mat&Vinbar, men ölen satt fint ändå.

Pilgrimsmussla, morot, Jämtlandsmjöd och torkad rom

Halstrad pilgrimsmussla, tunna skivor av morot, torkad pilgrimsrom, kräm på confiterade morötter. Har även för mig att det vara en kräm gjord på rommen från musslan. Rätten är betydligt mer arbetad än man först kan tro. Pilgrimsmusslorna var handplockade i Norge. Efter min middag på Hedone i höstas är det svårt att inte jämföra med den extraordinärt höga kvalitet på pilgrimsmusslor som Mikael Jönsson serverar. Dessa musslor var sannolikt inte plockade samma dag som vi åt dem. De hade inte den friska men ändå söta och nötiga smak som de på Hedone. Det var dock svårt att avgöra kvaliteten eftersom morotskrämen dominerade och mängden musslor var tämligen begränsad. Det var dock en mycket bra rätt och en mycket bra start. Jag har svårt att se att någon annan restaurang i Sverige än Fäviken och Frantzén/Lindeberg kommer i närheten av Mikael Jönssons råvarukvalitet.

Anka, kålrot, äggula och kryddpeppar

Det här hade varit en väldigt bra rätt om det inte hade varit för att ankan hade fått för mycket smak av kryddpeppar, något jag inte är särskilt förtjust i. Jag minns inte alla ingredienser men där fanns i alla fall även en pastej på kycklinglever. Kombinationen av ankan och pastejen var mycket bra.

Oxhjärta, rödbeta, märg och kruspersilja

Hjärtat var stekt och sedan skuret i relativt tunna strimlor på samma sätt som rödbetan. Bra kombination.

Skrei, vattenkrasse, hönsägg och alg

Skreien, som var perfekt tillagad, serverades med spenat och ett bakat ägg. De gröna kvistarna på fisken hade kunnat stanna i köket. Det här var ingen dålig rätt men heller inte minnesvärd.

Reninnanlår, palsternacka, lingon och gran

Jag trodde innan detta besök, som var mitt första, att Volt serverade nynordisk mat i en stil som inte är alltför skild från t.ex. Oaxen. Jag hade fel. Många av ingredienserna är förvisso hemmahörande i Norden men det verkar inte finnas något tydligt uttalat “terroirfokus”. Kvällens huvudrätt var dock väldigt nordisk. Om tanken var att mentalt förflytta gästen till Norrland lyckades de bra. Det här var nästan som att ta en tugga av Norrland. Renen, som var varsamt tillagad, serverades med palsternackor sjudna i lingon, kräm på palsternacka, torkad ren och en emulsion smaksatt med gran. En bra och välkomponerad rätt.

Mandel, choklad, bovete och grön oliv

Mandeln kom i form av en glass som var väldigt lätt i texturen. Den upplevdes nästan som en sorbet. Till det en relativt fast chokladkräm, bovete och skivade gröna oliver. Kombinationen av mandel, bovete och choklad var lysande. Olivolja kan ibland funka bra till choklad men i denna form passade oliverna inte in och borde tas bort ur rätten. Då det bara var två tunna skivor förstörde de inte helhetsintrycket av rätten. Enkelt och mycket gott!

Citron, bavaroise, stjälkselleri och karamell

Bavaroisen var inte av det klassiska slaget utan betydligt mer modern. Exakt hur den var gjord vet jag inte men som jag förstod det hade krämen vaccats. Bavaroisen var extremt lätt och luftig. Så fort den kom in i munnen upplöstes den. Det kändes nästan som att äta ett moln. En kul dessert som vittnar om att det är tekniskt drivna kockar bakom restaurangen. Dessvärre var den mest rolig. Bavaroisen var smaksatt av citron och hade en på tok för hög syra.

Vinlistan är inte lång men vi hittade en mycket trevlig Ossian 2008 Verdejo Vinãs Viejas, VdT, Castilla y Leon. Ett vin som lätt kan tas för en premier cru Bourgogne.

Volt bjuder på mat på mycket hög nivå. Några av rätterna är teknisk mycket avancerade. Det är ibland ganska många beståndsdelar på tallriken men Volt går inte för långt utan lyckas skapa rätter som håller ihop. Det är något som de förtjänar särskilt beröm för. Spretighet och ingredienser som inte lirar ihop är tyvärr alltför vanligt på andra restauranger. Det är överlag mycket bra smakkombinationer. Det känns som att kockarna är trygga i sin matlagning och förlitar sig till vad som är gott. Samtidigt finns det alltid något extra i rätterna som lyfter maten ytterligare ett snäpp över “bara” gott . Det är bra gjort! Kvaliteten på råvarorna är hög om än inte exceptionell.

Killarna bakom Volt använder inte själva begreppet fine dining. Och någon traditionell lyxkrog är det inte men rent matmässigt skulle det mycket väl kunna beskrivas som fine dining. Jag skulle inte bli alltför överraskad om Michelin belönar Volt med en stjärna om några veckor. Volt förtjänar även en plats i listan “Mästarklass” när White Guide snart släpps.

Det är svårt att inte tycka om Volt. Maten är god, vällagad och prisvärd, servicen vänlig och trevlig och lokalen mysig. Jag kommer absolut att gå tillbaka.

5 thoughts on “Restaurang Volt

  1. Pingback: Restaurang Volt – 10 mars | Starfood Scout

  2. Pingback: F12 | Starfood Scout

  3. Pingback: Första året med bloggen | Starfood Scout

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s