Leijontornet 12 x 8

Extra allt, hedonism och frosseri. Det är en kort beskrivning av Leijontornet 12 x 8. En väldigt unik kväll som bjuder på en upplevelse långt utöver det vanliga. Även om man jämför med andra toppkrogar i Sverige eller övriga världen. Namnet 12 x 8 syftar på att Leijontornet håller öppet endast tolv gånger per år. Och till varje middag finns endast åtta platser. Alla kommer samtidigt och alla får samma mat och dryck. Trots att en kväll går loss på 3 700 kr kan priset inte betraktas som annat än ett fynd. Man får nämligen väldigt mycket för sina pengar, kanske till och med för mycket. Du behöver inte vara rädd för att vara hungrig eller törstig när du går hem. Sannolikt kommer du inte att vara hungrig dagen efter heller och framförallt inte törstig. När Daniel Crespi för ett drygt år sedan berättade om den kommande satsningen hade jag lite svårt att tro att detta skulle kunna realiseras. Finns det någon annan restaurang i Sverige som serverar ett vinpaket som innehåller Mouton Rotschild, Salon eller Comte de Champagne? Den här kvällen bjöd på alla tre!

Det har nu förflutit snart två månader sedan den här middagen i november. Det är därför svårt att lämna detaljerade kommentarer av varje rätt. Att minnet inte är det bästa kan nog även ha något med dryckerna att göra… Det blir därför i princip bara en avskrivning av menyn och några foton. En Foodie har skrivit om kvällen efter. Zwampen och Michel Jamais har skrivit om en middag i september.

Petit choux au Gruyère de Hervé Mons

1998 Comtes de Champagne, Taittinger, Reims, Champagne, France

Vi samlades för en gemensam fördrink och lite klassiskt tilltugg. Redan här sattes tonen för kvällen med ett glas Comte 98.

Les Canapées

Efter en stunds samtal med Crespi och övriga gäster visades vi in i matsalen där fyra bord var uppdukade. Vid varje plats stod sex glas och en träbricka med sex stycken canapéer. Inspiration har sannolikt hämtats från gamla Pontus in the Green House som serverade liknande canapéer. Dessa var minst lika goda som de som Pontus serverade.

Skagenröra på hummer från Bohus-Björkö och löjrom från Kalix på surdegskrutong

2004 Chablis Grand Cru Bougros Côte Bougerots, Domaine William Fèvre

Silverål från Skagerrack på husets kavring med persiljeomelette, pepparrot från Ugglarp och tomatconfit

The American Dream Pilsner, Mikkeller

Sashimi på Yellow Fin-tonfisk från Atlanten med gurka och koriander samt emulsion på soja och ingefära

2004 Riesling Norheimer Dellchen Spätlese Trocken, Dönnhoff

Mjukbakad märg av kalv från Östanås i Värmland med löjrom från Kalix på husets rostade brioche

Stolichnaya Elit

Lyon-ankleverstuvad kalvbräss från Hästa Gård i Kista med svart tryffel från Gevrey-Chambertin i bouchée

2006 Latricières-Chambertin Grand Cru, Domaine Louis & Jean-Louis Trapet

Mousse på anklever från Lyon på rostad brioche med gelé på Sauternes (Château Climens 2007)

2006 Brauneberger Juffer Riesling Spätlese, Fritz Haag

Tartar på renkalvinnanlår från Funäsdalen. Serveras med White Sturgeon Caviar från Veneto, Västerbottenostfritters, Sanda-äggula confiterad i Arbequina-olja, saltad gurka från Enskededalen och gelé på smetana och Stolichnaya Elit

2009 Riesling Loibner Berg Smaragd, F.X. Pichler

Hummer från Bohus-Björkö. Serveras med terrine på purjolök och svart tryffel från Gevrey-Chambertin samt höstsallad med pumpa och picklad svamp från Rosenberg, svart Bourgognetryffelemulsion och riven vit tryffel från Alba

2001 Hermitage Blanc, Domaine Jean-Louis Chave

Sjötunga från Bohus-Björkö pocherad hel i Chassagne-Montrachet 1:er Cru Les Vergers från Ramonet. Serveras med inkokt havskräfta från Bohus-Björkö, grönsaker Barigoule, sauce au Chassagne-Montrachet 1:er Cru Les Vergers och riven svart tryffel från Périgord  

2004 Chassagne-Montrachet 1:er Cru Les Ruchottes, Domaine Ramonet och 2004 Chassagne-Montrachet 1:er Cru Morgeot, Domaine Ramonet

Helstekt blodduva Royal från Bresse serveras med Fonseca-portvinsbakad och karamelliserad anklever från Lyon, savoykålsdolme fylld med mousseline på Hagbykyckling och varmrökt sidfläsk från Rocklunda, rotsellerikräm, valnötter från Veneto, Aromaäpplen från Rosenberg samt Château Lafleur-jus

2001 Mouton-Rotschild och 2001 Château Lafleur

La Cave

1995 Cuvée ”S” Salon

När vi hade ätit upp duvan bad Crespi oss att följa med ner i Leijontornets magnifika vinkällare. Efter dryga dussinet glas och väldigt mycket mat var det väldigt skönt att sträcka på benen. Ytterligare vin behövdes egentligen inte men när man får ett glas Salon 95 är det svårt att inte bli sugen. Vinet var fenomenalt. Tillsammans med Krug 1988 och Clos des Goises 1982 är det topp tre för mig när det kommer till champagner. Den gode Crespi verkade tycka att vi inte hade fått tillräckligt med vin och frågade därför om vi ville ha något mer. Självklart svarade alla ja på den frågan. Crespi letade då fram en – om jag minns rätt – Nicolas Potel 1978 på magnum (minns dock ej mer än så) som han sedan serverade generösa glas av.

Comté, Münster och Roquefort från Hervé Mons

1997 Grande Cellier Rubis Rosé, Vilmart, 2001 Riesling Vendanges Tardives, Domaine Marcel Deiss och 2005 Rasteau Les Ponchonnieres Vendanges de Novembre, Domaine du Trapadis

Sufflé med päron från Enskededalen serveras med gräddig Madagaskar-vaniljglass och päron-Tjinuski med Eau de Vie de Poire Williams från Nusbaumer, Alsace

2001 Cuvée Madame Monbazillac Magnum, Château Tirecul la Gravière/Bilancini

Efter ostarna var jag så mätt att jag egentligen bara villa lägga mig ner och sova. Men middagen var dock långt ifrån över. In kom nämligen en sufflé av gargantiska proportioner. Och som om det inte vore nog, även en stor kula vaniljglass, som fick sjunka ner i sufflén. Sufflén var perfekt bakad och underbart god men jag undrar om någon orkade äta upp allt. Jag klarade inte av det.

Chokladtryffel med Grönstedts XO, Fransk Nougat, Madeleines, Marshmallows och rulltårta med hallon från Stenhusegård

Réserve de la Famille Cognac Grande Champagne, 43%, Delamain

Det här var en synnerligen unik och oförglömlig kväll. Vinpaket som serverades var som framgått ovan extraordinärt och väldigt långt ifrån de vinpaket som serveras på de flesta svenska toppkrogar. Även maten höll en väldigt hög nivå. Det är klassisk fransk lyxmat på mycket hög nivå. Och framförallt mycket, mycket gott!

Genom hela middagen spelades skön reggae och dub vilket bidrog till att skapa en avslappnad stämning. När det kommer till konsten att skapa god stämning är Daniel Crespi – en av restaurangstockholms absolut trevligaste och mest generösa personer – en mästare. Det är helt enkelt omöjligt att inte trivas i hans matsal. För mig var det här, totalmässigt, utan tvekan årets restaurangupplevelse. Kvällen avslutades sedan i Djurets bar med lite mer champagne.

9 thoughts on “Leijontornet 12 x 8

  1. Fast jag var mätt i tre dagar efteråt så längtar jag till nästa 12×8. Det är absolut världsklass på dom kvällarna😉

  2. Det där känns verkligen som en spark i skrevet…. var tvungen att avböja min plats till en av kvällarna ;( har ju sett larvigt gott och kul ut. Tack för ett bra inlägg

  3. Pingback: Restaurang Jonas Mat&Vinbaren | Starfood Scout

  4. Pingback: The Cube Stefano Catenacci | Starfood Scout

  5. Pingback: Första året med bloggen | Starfood Scout

  6. Pingback: Pre Rigor Mortis och Hedonisten | Starfood Scout

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s