Mathias Dahlgren Matbaren

Mathias Dahlgrens beslut att sänka priserna i Matbaren motsvarande momssänkningen måste givetvis premieras. Jag har nyligen skrivit ett längre inlägg om Matbaren varför jag behandlar detta besök något mer översiktligt.

 Ångad torsk & blåmusslor, ägg, brynt smör och dill

Den här rätten fanns inte på brickmenyn utan var dagens så kallade Lunch Express.  Varsamt ångad torsk och blåmusslor i en krämig sås av ägg och brynt smör. Tärningar av rökt sidfläsk adderade en fin brytning såväl smak- som texturmässigt. Blåmusslorna var perfekt tillagade, saftiga och lätta i texturen. Till min glädje var dillsmaken nedtonad och pepparroten frånvarande, en ingrediens som tyvärr är alldeles för vanlig i torskrätter. Trots smör och ägg upplevdes rätten som väldigt lätt. Mycket gott och bra!

Karamelliserad råmjölk från Säby gård, havreglass, blåbärssorbet och mjölkskinn

Råmjölken kom i form av en lätt pudding/tjock kräm med ett tunt karamelliserat lock. Blåbärssorbeten gav syra och fräschör till krämen och havresmulor adderade krispighet. Glassen på havre var förvisso god och smakmässigt i harmoni med övriga ingredienser men tillförde inte rätten något. Jag tror att den här rätten hade varit bättre utan glassen. Det var dock en mycket god efterrätt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s